AA028190

Mainostoimiston tai paremminkin vuorovaikutus/markkinointitoimiston valintaan liittyy aina riksejä. Samanlainen riski sisältyy kirjanpitotoimiston, kielitoimiston tai vaikkapa kansainvälistymisen  sparraajan valintaan. Siksi koetan mahdollisimman yksinkertaisesti kertoa, mitkä ovat ne viisi yleisintä virhettä.

1) Tuloksia ei haluta mitata.

Näen päivittäin mainoksia, digimainontaa, suorapostituksia jne, joita on tehty vain ainoastaan  toimiston omista lähtökohdista  lähtien. Toimistolla on hirveä hinku osoittaa olevansa luova ja siksi tehdään sellaisia ratkaisuja, joita ei koskaan voida mitata. Asiakas kuulee vain selityksiä. Ilman mitattavuutta markkinointi jää vain harrastukseksi.

2) Pettäminen.

Jos tuloksia mitataan, mitataan niitä epäoleellisilla keinoilla. ”Sivustollanne on juuri käynyt 10.000 kävijää”, ”saimme 1.000 tykkäysta FB sivustolle yhdessä viikossa”, ”tv spottia katsoi 200.000 henkeä”. Mitä siitä on hyötyä, jos Kiinasta tai Intiasta  käydään suomenkielisillä sivustolla ja keskimääräinen vierailuaika sivustolla on 1.7 sekuntia. Tai tv spotin katsoi 200.000 + 55 vuotiasta Kauniiden ja Rohkeiden välissä, kun  myytävä tuote oli nuorten muotia esittelevä uusi nettikauppa.

3) Insinööri on aina oikeassa.

Teollinen yrittäminen ja sen johtopaikat on miehitetty insinööreille. Heillä tuntuu olevan kaikki oleellinen tieto, millainen mainos,  millainen markkinointi, millainen messuosasto ja millainen liikeilme on paras mahdollinen.  Mainostoimistoa tarvitaan vaan ja ainoastaan toteuttamaan jo valmiit, maailman parhaat, suunnitelmat. Ja jos he eivät siihen suostu, osataan me tehdä se kaikki itsekin. Minulla ei ole mitään insinöörejä vastaan (kaksi poikaani on insinöörejä ja kolmas on valmistumassa), mutta jos aiotaan ostaa asiantuntijapalveluita, annetaan heidän näyttää osaamisensa.

4) Silmää hivelevän kaunis.

Itse haksahdin tähän tosia-asiaan reilut 10 vuotta sitten. Pidin ehdottoman oikeana ajattelumallia, että vain kauneus ja tyylikkyys netissä myyvät. Mutta etsivätkö kohderyhmään kuuluvat kauneutta, tyyliä vai ratkaisua ongelmiinsa? Kun katsoo esim.  maailman eniten kauppaa käyviä  nettisivustoja, on niistä kauneus kaukana. Vai löydätkö esim. Amazonin, AliBaban tai American Apperealin sivustolta ylitsepääsemättömän kaunista sivustoa, vai jotain ihan muuta. Ymmärrän varsin hyvin,  että kauneudella on oma paikkansa ja tyyli ei koskaan mene pois muodista, mutta se ei voi olla pääasia.

 

5) Sekoitetaan käsitteet.

Tämän päivän kova sana on sisältömarkkinointi. Juuri siitä syystä minäkin tätä blogia kirjoitan. Mutta kaikki tutkimukset ja asiakaskokemukset maailmalta osoittavat, että kaikki pitää osata tehdä fixusti eikä asioita pidä sekoittaa toinen toisiinsa. Jos haluat tehdä sisältömarkkinointia, unohda mainostaminen, jos haluat tehdä mainontaa, unohda sisältömarkkinointi. Älä sekoita niitä, siitä on vain harmia.

Kuinka vältää riskit? Kyselemällä. Kysy rohkeasti mitattavuudesta,  käsityksiä hyvästä mainonnasta ja digiosaamisesta.  Voit aloittaa kyselyn tästä soittamalla: 050 5177 825.

 

Tässä vielä tuore uutinen aiheeseen:

Euroopassa bruttokansantuotteen kasvu on hyvin alhaista, toki vaihdellen maittain. Suomessa mennään reilussa 3 %:ssa, kun Ruotsissa tehdään yli 4 -5%:n kasvua. Markkinointiin kohdistuvat odotukset ja haasteet ovat eri maissa kuitenkin enemmän tai vähemmän samankaltaisia. Eroja tuovat toimintamalleihin lähinnä kulttuurierot, kertoi Euroopan Markkinointiliiton, EMC:n puheenjohtaja Andrew Harvey MARK:in Kipinää markkinointiin – Sanomatalossa.

Harvey esitti muutaman teesin, jotka tuntuvat päteviltä missä vain:

  • Markkinoinnin tuloksellisuus on tuotava julki. Sen mitattavuuteen on panostettava. Digitaalisessa ympäristössä tämä voidaan tehdä erittäin hyvin.
  • Markkinoinnin merkitys on demonstroitava. ”Markkinoijien on kommunikoitava!” Numerot käyttöön. Muuten arvostusta ei heru.
  • Muutosvalmiutta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Olennaista on ottaa johtajuus asiakaskokemuksen luomisessa. Markkinoinnin pitää johtaa, ei odottaa.
  • On opittava ja adaptoitava opittu.
  • Etiikka ja läpinäkyvyys on arvossa arvaamattomassa. Hyvä periaate on kysyä itseltään, ”mitä, jos asiakkaamme kuulisivat sen keskustelun, jonka me käymme täällä talon sisällä?”

Nuo ovat selkeitä näkemyksiä, ei ehkä mitenkään yllättäviä. On hyvä aika ajoin ns. ”benchmarkata”, missä me menemme suhteessa muuhun maailmaan. Teknologian osalta meillä ei ole juurikaan kirittävää. Sen sijaan sen soveltamisen, kaupallistamisen ja tarinankerronnan osalta tilaa on vielä rutkasti.