takapiha

 

Etupiha vai takapiha?

Eräs SOK:n johtaja  jakaa markkina-automaation kahteen eri leiriin: etupihaan ja takapihaan. Etupiha näkyy asiakkaille ja takapiha on eri toimintojen liukuhihna-tuotanto. Ihan mukava ajattelumalli.

Tätä jakoa selventääkseni täytyy hiukkasen laittaa haasteita etupihalle. Nykyinen markkinoinnin etupiha on erittäin pirstaleinen. Lähes kaikki tutkimukset osoittavat kylmää kyytiä suomalaiselle markkinointiosaamiselle. Isotkin yhtiöt, joilla on henkilöstöresursseja liiankin kanssa, ovat monessa mielessä ihan pihalla etupihan pirstaloitumisesta. Siitä on osoituksen yhä kasvava epätietoisuus asiakkaiden käyttäytymisestä. Isot kaupan ketjut sanovat, että nyt menee huonosti, kun ihmiset ostavat netistä. Siis kauppojen kehno menestys on kuluttajien vika. Teollisuuspomot sanovat, että työ on liian kallista ja siksi kaikki pitää tehdä Kiinassa tai ainakin muualla kuin Suomessa. Siinäkin asiakkaat ovat siis väärässä ja teollisuuspomot oikeassa.

Sitten kun mennään pk-yrityksiin sanotaan, että asiakkaat ostavat vääristä paikoista, me pienet ei pärjätä isoille. Sielläkin asiakkaat ovat siis väärässä.

Onko asia todella näin? Eihän se niin ole. Annan hyvän ja ilmaisen neuvon.

Kerran pari vuodessa yrittäjä, johtaja ottaa lähimmät työtoverinsa, tilintarkastajan, mainostoimiston ja myyntivastaavan 12 tunniksi ”korkeanpaikan leirille”. Tuo 12 tuntia käytetään siten, että mietitään yhdessä vastauksia kysymyksiin: mitä me myymme, kenelle me myymme, mihin hintaan me myymme, kuinka toimitamme asiakkaalle tavaran (palvelun), missä muodossa asiakas sen saa. Sitten vietetään neljä tuntia leväten ja rentoutuen ja nukutaan yön yli.

Aamulla huomataan, että saatiin etupiha ja takapiha kuntoon. Useimmat vaan vuodesta vuoteen rakentavat uuden pihavajan, johon piilotetaan entiset tavarat ja ajatukset, mutta mitään uutta ei saada aikaiseksk. MOT.

PS. Älä yritä tätä yksin. Kutsu paikalle muita ja jos tarvitset uusia freshiä ajatusta, pyydä minut.