Hiljattain maassamme piipahti Applen entinen markkinointiguru Allison Johnson. Hän totesi yhdessä haastattelussa mm seuraavaa:

”Jotain syystä insinöörejä löytyy markkinointihenkilöitä enemmän. Yritykset tarvitsevat insinöörien vasenta ja markkinoinnin oikeaa aivopuoliskoa. Molemmat ovat tavallaan luovia ja molempia tarvitaan markkinoiden rakentamiseen”.

Onko siis vastakkainasettelun aika ohi? Ei ole! Yhä uudestaan ja uudestaan insinöörit hakeutuvat johtaville paikoille tekemään markkinointityötä. He tuovat markkinointipöytään nelikenttäajattelun, brändit, kovat tiedot tuotteesta ja exeltaulukot. Mitä siitä puuttuu? Asiakkaat ja heidän tarpeensa. Ilman asiakkaita ei ole tuotetta. Jos kukaan ei halua ostaa, mitä mitä hyötyä koko hommasta on.

Asiasta ihan toiseen. Piipahdin messuilla. Katsoin messuosastoja ja niiden toimintaa. Suurin osa ”markkinoijista” oli teknisen puolen asiantuntijoita. He seisoa töröttivät itse suunnittelemiensa osastojen takana mustissa puvuissa ja valkoisissa pöydissä. Ketään ei kutsuttu käytävältä osastolle. Olihan tämä osasto niin niin vetävän näköinen, että se kuuluisa ”sokea reettakin” näkisi meidät. Seinät oli täytetty teknisillä tiedoilla ja yksityiskodista. Juuri sen takiahan asiakas ostaa tuotteen. Jokainen meistä mennessään tv.tä ostamaan, pyytää myyjää purkamaan tv:n ja haluaa katsoa juotokset, piirilevyjen määrän ja eristeiden paksuuden. Käsittämätöntä.

Palataan sitten itse aiheeseen. Miksi ihmeessä insinöörin on vaikea pyytää apua markkinointiin? Siihen on olemassa vain yksi syy: ylpeys. ”Minä olen insinööri ja tiedän kaiken. Kukaan ei saa tulla neuvomaan minua. En halua, että ”alaiseni” näkevät minua neuvottavan. Sitä varten on olemassa Tekniikka ja talous lehti.”

Tuo markkinointiguru Johnson päätti erään session sanomalla: ” Työmme ei ollut markkinoida tai myydä, vaan informoida, opettaa ja silloin tällöin myös viihdyttää asiakkaitamme. Asiakassuhteemme on kaikkien kohtaamispisteidemme summa. Meidän tehtävämme on rakentaa luottamusta ja ylittää asiakasodotukset jokaisessa kohtaamispisteessä.

No jaa. Pitää tähän nyt kunnollinen loppu saada. Aivan kuten guru Johnson sanoi, kumpaakin tarvitaan; insinööriä ja markkinamiestä. Tässä olisi toinen valmiina auttamaan insinööriä.