kuntosali

 

Aikanaan Miliza Korjus lauloi kirkkaalla äänellä Warum, miksi. Samaa voisi kysyä suomalaiselta yrittäjäkaartilta ja päättäjiltä markkinoinnin arvostuksesta. Suomessa ei arvosteta markkinointia sen tähden, että suurin osa yrityksistä luottaa onneen. Hyvällä onnella päädymme tilauskirjoihin ja hyvällä onnella kuluttajat löytävät tuotteemme. Tosin on myös muistettava, että tätä nykyä maamme viennistä vain 9% on kulutustavaraa. Nokian ollessa iskussa, luvut olivat ihan toisenlaisia.

Markkinointi on annettu harrastajien hommaksi. Sitä hoidetaan pienissä yrityksissä takahuoneen tupakkahuoneesta ja isommissa yrityksissä vaihteenhoitajan  ylitöinä. Suomessa on kuitenkin markkinointiosaamista. Siitä kertoo karua kieltä  työllisyyslukumme. Yhä useampi markkinoinnissa ja myynnissä työskentelevä on saanut potkut.  Ei sen tähden, että he aina olisivat hoitaneet työnsä huonosti, vaan siksi,että heidän työpanoksensa vaikutusta ei olla nähty. Jos suuret yritykset elävät kvartaalitaloutta, pienet yritykset elävät kuutamotaloutta.

Markkinoinnissa jos missä on kyse pitkäjänteisestä vaikutuksesta. Pitkällä aikavälillä saadaan tuloksia. Pitkällä aikavälillä saadaan markkinaosuutta hilattua ylös ja pitkällä aikavälillä saadaan tunnettuutta. Tämän päivän termi on tässä asiassa on asemointi. Tuote tai palvelu asemoidaan ostajien mieleen. Vanha esimerkki on saksalainen olut. ”Olet maistanut  kaikkein suosituinta saksalaista olutta Amerikassa. Mitähän jos maistaisit olutta, joka on kaikkein suosituinta Saksassa. Beck”. Kyllä meiltä puuttuu kyky asemoida ja tehdä tuotteemme halutuksi. Jos halutaan olla vaatimaton ja asiakkaiden mielessä sijalla 498, niin olkoon niin. Jos mietit vaikka niinkin yksinkertaista asiaa, kuin kuussa käymistä. Jokainen meistä muistaa kuka oli ekana kuussa, mutta kuka oli toisena kuussa on jo aivan toinen juttu. Kukaan ei tiedä mikä on maailman kolmanneksi tunnetuin kopiokonemerkki, vai tiedätkö.

Kannattaa siis panostaa markkinointiin ja odottaa tuloksia. Ja ennenkaikkea kannattaa panostaa asiantuntevaan markkinointi/mainososaamiseen. Siitä on hyötyä jopa lyhyellä aikavälillä. Ei riitä että kerran elämässään käy kuntosalilla. Sillä ei vielä kehoa kiinteytetä. Sama koskee markkinointia.