2016-07-07 15.42.15-1

Kyllä tämä on merkillistä. Asiakkaat ovat kadonneet maan alle. Eikö kukaan enää usko markkinoinnin voimaan? Eikä kukaan enää uskalla panostaa uusiin asioihin? Maan hiljaiset ovat vieneet voiton. Vai ovatko?

Kesälomallani piipahdin Budapestissa, Berliinissä ja Riikassa. Vietin lähes viikon jokaisessa kaupungissa. Katselin ihmisiä, katselin yrityksiä, otin valokuvia yrityksistä ja kävelin kauppakeskuksissa. Huomasin yhden asian valtava selvästi. Suomessa on heitetty pyyhe kehään. On annettu periksi. Sellainen alakuloisuuden henki vaikuttaa kaikkialla. Berliinissä ja Budapestissa  sen näkin kaikkein selvemmin. Henkilökuntaa on  palkattu, asiakkaista ollaan kiinnostuttu ja mikä parasta pienetkin yritykset panostavat brandaukseen. Haetaan aivan tietoisesti uutta ilmeettä ja erottautumista joukosta.  Siinä meillä olisi oppimista, itsellänikin ja aivan valtavan paljon.

Otetaan esimerkiksi vaikka kaikille tunnettu Trabant. Berliinissä voi vuokrata auton, lähteä kaupunkikierrokselle (autovuokraamoon oli niin pitkä jono että en itse päässyt ajamaan, ainoastaan haistamaan ihanan trabituoksun), ostaa pienoismalleja melkein jokaisesta kaupasta ja kioskista ja lisäksi siitä vielä on koottu iso vitsikirja. Miksi ihmeessä? Eihän edes koko autoa enää valmisteta tai myydä. Siinäpä se. On oivallallettu jotain. On oivallettu, että asiakkaat voivat kenties olla kiinnostuneita. Asiakkaistahan busineksessa on kyse. Mitä he haluavat? Kuinka voimme palvella heitä. Kuinka voimme palvella heitä paremmin.

Opin myös sen, että asiakkaiden kanssa pitää keskustella syvällisesti. Sitä pitää opetella.

PS, Kesälukemistona oli vanha kirja Positioning. Loistava kirja brandin rakentamisesta. Haluathan kuulla, miten asemointi ja brandaus kehittää sinun liiketoimintaa? Lataa tästä ILMAINEN brandausopas. Tästä on apua.