Suomalainen yhtiö tekee laadukasta ja hienostunutta tuotetta. Sitten tuotteelle läimäytetään hinta. Hinta katsotaan naapurihyllyssä olevasta tavarasta. Tässä on olemassa kaksi eri vaihtoehtoa: joko olla tekemättä laadukasta tavaraa  tai myydä sitä kalliimmalla. Otetaan tähän hyvä esimerkki autosta. Mitä mieltä olisit, jos Posche Macan citymaasturia myytäisiin hintaan 15.399e eli samaan hintaan kuin Dacia Dusteria. Tai sydämen ohitusleikkausta myytäisiin hintaan 86 e/h, kuten auton jarrupalojen vaihtoa. Hinta kertoo, miten paljon asiakas arvostaa saamaansa palvelua tai tuotetta.

Nyt tämän ajan uusin vimpaus on nettikauppa ja nettisivut. Kotisivukone paukuttaa: kotisivut saa jopa 19.90 e/kk, kunhan vain itse teet, syötät tuotetiedot, valokuvat, keksit myyntipuheet, mietit strategian…. Eihän siihen mene aikaa kuin 50-80h. Kun esimerkiksi nettikauppaa tehdään ”teollisella” osaamisella”, on laskettu, että yhden tuotteen laittamiseen nettikauppaan kuluu aikaa noin 12-15 minuuttia. Mutta eihän sitä toisille tarvii maksaa, kunhan vain yötä myöten yrittäjä tekee tai pahimmassa tapauksessa hankkii 3 kuukauden työharjoittelijan sitä tekemään. Ja sitten ihmetellään, että miksi ihmeessä nettikauppa ei vedä ja miksi ihmeessä kauppa ei käy. Tässä on tultava muutos. Mitään kunnollista ei saa, jos ei ole valmis maksamaan.

Ei meidän suomalaisten vika ole siinä, ettemme osasi tehdä. Ongelma on se että meiltä puuttuu näkemys tehdä. Tuossa asiassa veljemme Ruotsissa ovat meitä sata kukonaskelta edellä. He hiovat, kokeilevat, testaavat, etsivät ja vihdoin onnistuvat. Suomalainen tekee itse ja lannistuu kahden kolmen kerran jälkeen.

Oletko sinä myymässä Poschea vai Daciaa.  Päätä itse ja toimi sen mukaisesti. PS. Dacia ei ole olleenkaan huono auto, vaikka se on halpa. Menisiköhän se paremmin kaupaksi, jos hintaa nostaisi 50%. Tiedä häntä. Jaakko Aspara, Hankkenin proffa kertoo vierailleensa New Yorkissa tavaratalossa. Vierekkäin myytiin Pradan, Vuittonin ja suomalaisen firman sateenvarjoja. Suomalaisen hinta oli 20 taalaa, kun kilpailevat olivat alkaen 200 taalaa. Kumpia luulet myytäneen enemmän.