hullut päivät

 

Mitä nyt tapahtuu? Minulta usein kysytään, missä tilassa Suomi on ja mistä sen tiedän. Tiedän sen kolmesta eri asiasta. Ihan ekaksi pääkaupunkiseudun mainonnan suunnittelijat ottavat yhteyttä ja kysyvät töihin (Joensuuhun?). Hakijoita on isoista ja pienistä firmoista. Toinen asia on se, että kirjapainojen myyjät soittelevat ja kysyvät, onko mitään painettavaa, nyt saisi halvalla. Kolmanneksi paperitehtaiden tukkurit tarjoavat korkealaatuisia painopapereita pilkkahinnalla. Kun siihen vielä lisätään somemyyjät, luettelokauppiaat ja nettisivujen myyjät tullaan siihen päätelmään: Suomi on lamassa ja isossa sellaisessa. Minulla on tästä kokemusta yli 20 vuoden ajalta, joten tiedät mistä puhun.

Entäs se näkemys, missä nyt mennään? 

Yhtiöiden voitot ovat laskeneet, liikevaihdot tippuneet ja samaan aikaan markkinointivyö on kiristetty viimeiseen pykälään saakka. Investoinnit markkinointiin ovat olemattomat. Harva enää muistaa sitä tosiasiaa, että markkinointityön tarkoituksena on lisätä yrityksen myyntiä ja sitä kautta voittoa.

No mikä on nyt uutta ja kaikkein kuuminta markkinointialalla?

Tulokset on nyt tärkeintä. Asiakkaan näkökulmasta nyt pitäisi poisoppia tekemästä itse. Jos tähän saakka ollaan tehty itse ja tulokset ovat heikot, eikö kannattaisi kokeilla uutta. Ei varmasti tule halvemmaksi tehdä itse, ikään kuin vasemmalla kädellä hutaisten. Nyt pitää panostaa asiantuntijoiden käyttöön. Pitää osata käyttää hyväksi olemassa olevaa asiakasdataa ja hajauttaa mainos- ja markkinointipanokset oikein.

Lisäksi kaikki henkilökohtainen lähestyminen asiakkaisiin on parasta lääkettä.

Ehdottomasti out!

Ehdottomasti out on nyt parempien aikojen odottelu. Nyt pitää rakentaa kilpailuetua ja saada sitä nopeasti. Siksi kaikki markkinoinnin kilpailukeinot tulee valjastaa käyttöön.

Tiedän myös tämän.

En ole ainoa, joka puhuu ja sanoo samaa asiaa. Joku voi ajatella, että sillähän on oma lehmä ojassa. Tottahan sekin on. Sekin on totta, että mainos- ja markkinontiala kärsii lamasta heti. Ala on erittäin työvoimavaltaista ja yli 70% myyntikatteesta menee palkkoihin. Kukaa ei ole (yhtä, kahta poikkeusta lukuunottamatta) rikastunut mainostoimistobusineksella Suomessa. Yritysten keskimääräinen voittoprosentti on 3-4% luokkaa, kun se pitäisi olla 20-30%. En ole nyt mitään säälipisteitä keräämässä, mutta olen todella huolissani, mihin tämä Suomi joutuu. Jos kaikki ovat hiljaa, tulee markkinointi-invaasio rajojemme ulkopuolelta. Ja silloin kurjat kurjistuu enemmän ja kierre jatkuu. Nyt ei siis ole aika poltella jäitä vaan laittaa ne sulamaan.