atantti2

– Tänä vuonna olemme kuulleet kaupan rakennemullistuksia koskevia uutisia yllin kyllin. Suuret perinteiset pelurit ovat isojen kysymysten äärellä. Tavarataloja suljetaan. Verkkokauppaa kasvatetaan. Onko jo liian myöhäistä? Menikö juna jo? Näin kysyy MARK toimitusjohtaja Lauri Sipiliä.

Tosi on, että toimintaympäristön, rakenteiden ja kuluttajakäyttäytymisen muutokset vaikuttavat totaalisen paljon siihen, miten markkinointia ja mainontaa nyt ja tulevaisuudessa hoidetaan. Vanhaa ei välttämättä hylätä, vaan painopiste median käytössä suuntautuu entistä suuremmin verkkoon. Tapa tehdä mainontaa muuttuu myös.

Ajassa eläminen ja tilanteiden huomioon ottaminen alkavat olla entistä tärkeämpää ostavan yleisön houkuttelemisessa. Päätökset tehdään salamannopeasti älykännyköillä jopa ostopaikassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Kännykkää ja tablettia käytetään yhä enemmän tietolähteenä. Tämä taas aiheuttaa paineita sivustojen sisältöön. Jos web-sivujen sisältö on väärää tai kuluttajille teknistä slangia, jää kaupat syntymättä.

Muutama tosiasia nettikaupasta: Euroopassa asuu 816 miljoonaa ihmistä, joista 565 milj. käyttää internetiä ja 264 miljoonaa ostaa verkosta niin, että verkkokaupan liikevaihto on 363 miljardia euroa. Suomessa TNS:n tänä vuona tehdyn tutkimuksen mukaan 3.247.000 ihmistä ostaa tänä vuonna verkosta jotakin. Erään tutkimuksen mukaan jopa 74% suomalaisista ostivat verkosta jotakin 2013.Vuonna 2013 suomalaiset ostivat verkosta tuotteita ja palveluita 10,4 miljardilla. Samaan aikaan vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi 2012-2013 0,1%, mutta verkkokauppa kasvoi 11,4%. Kasvu on hurjaa ja tällä hetkellä käyttäjämäärät kasvavat eniten vanhimpien (yli 50 v.) kohderyhmissä. Verkkokaupan tulee tarjota  hyvä asiakaskokemus, luotettava toimitusprosessi ja lisäksi ihmiset ostavat sieltä, mistä edullisimmin saa. Näissä tekijöissä on kaupan pahin uhka: ei osata tehdä tuota. Ei siis osata tehdä verkkokauppaa. Yritetään puurtaa se yksin ja tehdään sekundaa. Ja sitten ihmetellään, miksi verkkokauppa ei vedä.

– Jokaisen yrityksen tulee lähteä kehittämään monikanavaista ja eheää palvelukokonaisuutta, jossa verkkokauppa on yksi kanava. Edelläkävijöille verkkokauppa ei siis ole pelkästään mahdollisuus kasvattaa oman toiminnan tehokkuutta vaan myös tilaisuus hakea kasvua, uudistaa toimintaa laajemmin ja muokata arvoketjua, toteaa Verkkoteollisuus ry:n puheenjohtaja Tuomo Luoma.

Tuohon ajatukseen on helppo yhtyä. Kaupan tulee muuttua muuttuvaan yhteiskuntaan. Se on sille elämän ja kuoleman kysymys.