Miksi juuri minun yritykseni pitäisi laajentaa markkinointiani Suomessa tai jopa kansainvälistyä? Kysymys on vallan aiheellinen, sillä kaikkien yritysten ei ole syytä lähteä puskemaan maailmalle. Jokaisen yrityksen on kuitenkin hyvä ainakin miettiä asiaa. Yritysten kirjo Suomessa on niin suuri, että tämän tyyppisessä jutussa on mahdotonta antaa yleispäteviä ohjeita siitä, onko muille markkinoille meno tai kansainvälistyminen tavoittelemisen arvoinen asia juuri Sinun yrityksesi kannalta.
On joitakin seikkoja, jotka puhuvat esimerkiksi kansainvälistymisen puolesta. Globalisaation voimien myllätessä kilpailu kiristyy ja erikoistuminen lisääntyy. Bulkkituotteilla ja volyymipelillä ei Suomessa pitkän päälle pärjää, vaan tarvitaan erikoistunutta laatutuotantoa ja tehokkaasti tehtyä palvelua. Kotimarkkina voi kuitenkin pienentyä sitä mukaan, mitä kauemmas erikoistumisen polulla edetään. Monelle yritykselle tulee tällöin tarve löytää uusia markkinoita. Suomen syrjäinen sijainti ja pitkät etäisyydet taas aiheuttavat sen, että maailmanvalloitus voi käydä hankalaksi.
Tutkimusten mukaan suomalaisten yritysten kasvuhalukkuudessa on toivomisen varaa. Suomessa on lukuisia menestyviä pk-yrityksiä, mutta niillä ei löydy tarvittavaa poltetta ja pontta kansainvälistymiseen. Tällöin takana on usein halu pitää kiinni saavutetuista asemista ja karttaa riskejä. Oikeiden partnereiden löytäminen voi olla työn ja tuskan takana.
Kansainvälistymisessä jo sanana on jotain jylhää, ikään kuin alkamassa olisi paraatimarssi uusien markkinoiden ja hurraavien kuluttajakansalaisten pariin. Totuus on kuitenkin se, että kansainvälistymisessä tai uusien markkinoiden valloittamisessa ei ole olemassakaan yhtä ja ainoaa oikeaa etenemismallia – kukin yritys voi valita itselleen parhaiten sopivan tavan. Pienelle toimijalle voi sopia eteneminen pienin askelin. Vauhtisokeutta tulee varoa, mutta toisaalta jarrupoljin pohjassa matkakaan ei oikein edisty.
Jos tästä haluat keskustella, ota ihmeessä yhteyttä.