Kaupallistaminen tuntuu olevan tämän päivän pullonkaula. Maassamme on paljon, suorastaan erittäin paljon, hyviä keksintöjä, liike-ideoita sekä ammatillista osaamista. Samaan aikaan kuitenkin rämmitään hyllyvällä suolla ja tuloksia ei tunnu syntyvän sitten mitenkään. Jotta menestystä voidaan saada kansainvälisillä markkinoilla tai vaikkapa kotimarkkinoilla, tai vaikkapa ihan omilla kotikulmilla, tulisi valita kaupallistamiseen tärkeimmät kumppanit.
Mitä kaupallistaminen on?
Eräs sanakirja määrittelee sen seuraavasti: ”Kaupallistaminen liittyy yrityksen kykyyn ymmärtää asiakkaansa tarpeita, luoda niihin vastaavia ratkaisuja ja veloittaa asiakkaalle tuottamansa lisäarvon mukaista hintaa. ” Toinen sanakirja sanoo:”Kun uusi tuoteidea tai palveluinnovaatio on tuotekehityksellä muotoiltu kiinnostavaksi tuotepaketiksi, on se kaupallistettava eli saatava markkinoille myyntiin ja jakeluun. Tämä on liiketoimintastrategian ydinaluetta, jolla tuotteen kaupallisen menestyksen mahdollisuuksia voidaan joko maksimoida tai heikentää.” Noin asian määrittelee sanakirjat.
Mitä kaupallistamiseen kuuluu? Siihen kuuluu oleellisesti hinnoittelu, markkinointiviestintä, asiakassegmentin haku, myyntistrategia, myynninedistäminen ja tuotesuojaus.
Olemme tehneet eräälle asiakkaalle kaikki nuo toimenpiteet. Mitä olemme saaneet aikaan reilussa vuodessa? Tuotetta myydään kaikissa EU-maissa, USA:ssa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa ja tällä hetkellä neuvotellaan Japanista sekä Etelä-Koreasta. Tuote on suojattu patentein, mallisuojalla sekä tavaramerkillä. Myyntistrategiaksi on valittu voimakas maahantuoja joka maasta, jolla on jo olemassa oleva myyntiverkosto. Asiakassegmentti kaikkialla sama ja se helpottaa markkinointiviestintää. Hinnoittelu on asetettu niin, että se joka luovuttaa tuotteen asiakkaalle saa hyvän katteen. Maahantuoja ja valmistaja tyytyy pienempään siivuun. Heidän menestys on myyntimäärässä.
On aivan selvää, että kaikkeen tuohon on tarvittu paljon osaamista, ehkäpä suotuisia onnenkantamoisia sekä rutkasti työtä, ja erityisesti digimaailman ymmärtämistä. Googlen hakutuloksissa tuotteen nimi yltää yli 30.000 osumaan ja muilla hakusanoilla määrä on monta kertaa enemmän.
Asiakkaan on kannattanut ehdottomasti ulkoistaa kaupallistaminen. Sen verran pitää vielä rimaa nostaa, että toimistollamme on ollut iso merkitys brändin rakentamisessa. Se on helpottanut suuresti kaupallista menestystä ja jälleenmyyjien etsintää. Sopivasti brändia on esitelty alan erikoismessuilla ja saatu tunnettuutta.
Mitä tästä kaikesta pitää oppia? Kaupallistaminen on jatkuvaa tuotteen ja palvelukonseptin kehittämistä. Ei riitä, että tuote saadaan kaupan hyllylle eikä riitä asiakas saadaan kerran palveltavaksi. Siksi kaupallistamiseen tulee panostaa ja etsiä siihen sopiva kumppani. Kaupallistaminen auttaa sinua nousemaan kilpailijoidesi yläpuolelle.
PS. Esittäydyn juuri sinulle sopivaksi kumppaniksi.